top of page

Recenzija: Peaky Blinders 5. sezona (2019)


Peaky Blinders vratio se iz mrtvih !

Nakon lošije 3. sezone djelovalo je kao da je serijal posrnuo, no ubrzo je uslijedila 4. sezona koja je pokazala znake uzdizanja dok je taj status 5. sezona definitivno potvrdila!

Glazba, fotografija, atmosfera, gluma, pisanje likova, posebno Thomasa Shelbyja, je fantastična ! Serija je uspjela vratiti onaj dobri stari šarm koji vas naprosto ponese da se i sami obučete kao glavni heroji serijala, stavite slušalice i do daske pustite temu nezaboravnog Nick Cavea - Red Right Hand!

Posljednja serija koja je na mene ostavila takav efekt bio je Mad Men.


Ovaj put radnja je smještena u godine pred početak Drugog svjetskog rata. U Britaniji se stvari pokreću još ispod površine. Nacizam kuca i na njihova vrata!

Mladi ali ambiciozni član Parlamenta, Oswald Mosley (Sam Claflin) počinje okupljati sljedbenike i istomišljenike unutar Nacističke partije Engleske. No na putu mu stoje vrlo moćne osobe. Neke od njih su i Thomas Shelby i Winston Churchill.


Naprosto je cool kada gledate serijal čiji je glavni junak izmišljena ličnost koja se odjednom pojavljuje u interakciji sa stvarnim ličnostima i događajima.


No kostimografija, šminka, setovi, cool radnja i likovi sve je to ništa prema najjačem oružju kojim serijal raspolaže već 5. sezona, a to je - Cillian Murphy u ulozi Thomasa Shelbyja.

Njegov lik je pisan bravurozno!

Dragi čitatelju, kada ga gledate možete osjetiti njegovu bol, patnju i anksioznost. Njegov lik se neprestano mijenja ali to čini gotovo neprimjetno bez iznenadnih tranzicija. Postaje sve oholiji, sve udaljeniji od ljudi koji ga okružuju. Svoju superiornost temelju ponajprije na fantastičnim intelektualnim sposobnostima kojima rješava sve nedaće. On je serija, serija je on.


No otkud ta patnja i bol?

Njegov lik je čovjek s kirurški podijeljenim životom. Shelby prije i Shelby poslije Prvog svjetskog rata nije ista osoba.

Nakon brutalnih događaja koje doživio, mnogi njegovi suborci vratili su se kući sa PTSP-om no ne i Tommy.

On je bio drugačiji. Dosta drugačiji... Mračan... Hladan... Jasan...

Njegov hod u slow motionu, dubok, hrapav glas i bezdušan pogled utjeruje strah u kosti.


Zbog traumatičnih događaja on je postao čovjek koji mrzi živjeti i priželjkuje smrt. Što znači da imate čovjeka sa besprijekornom inteligencijom i manjom volje za životom. Kada ga protivnici u serijalu ugledaju reakcija je jasna.

Još fantastičnije je kada pogledate par intervjua s glavnim glumcem pa vidite koliko je on različit od lika kojeg glumi. Njegov glas, ponašanje i vibra je nešto sasvim drugo od Shelbyja kojeg tumači na malim ekranima. Dugo vremena nisam vidio takvu transformaciju.

Pravi kameleon.


No ako mislite da ostatak glumačke postave zaostaje za glavnim glumcem, varate se. Glumačka postava je manje-više, iako se svake sezone našem glavnom ansamblu pridružuju i novi članovi. Ovaj put nakon neuvjerljivog Adriana Brodyja iz prijašnje sezone glavni negativac je i više no solidna zamjena.


Jednostavno, gluma kakvu prezentiraju glumci iz udarnog sastava je na takvoj razini da ne trpi niti najmanje iščašenje poput Brodyjevog. Toliko su svi na visini zadatka da prostor za falširanje ne postoji.

To je kao da gledate Real Madrid od prije tri godine, a na beku Mihael MIkić. Jednostavno se vidi da nešto nije ok.

No kako je i taj problem otklonjen serija može marširati dalje potpuno nesmetano kao dobro podmazan stroj.

U petoj sezoni Tommy se po prvi put susreće s pravim konkurentom i pretendentom na svom mjestu, priprema se smjena generacija, dolazi i novi rat. Tommy i družina ponovno su na raskrsnici.

Samo se nadam da ćemo moći gledati što duže pustolovine ove živopisne bande iz Birminghama.


Peaky Blinder sezona 5: 5/5

Prati Gurua :
  • Facebook Long Shadow
bottom of page