top of page

Retrospektiva - Starman (1984)


Nakon niza filmova u kojima John Carpenter pristupa vanzemaljcima kao negativcima, 1984. godine je kucnuo trenutak da napravi film o jednom koji je pozitivan.


Film je nastao po istoimenom romanu i jedan je od rijetkih Carpenterovih filmova za koje se može reći da je i komercijalan uspjeh. Ne samo da je uloga svemirca u tijelu čovjeka priskrbila Jeff Bridgesu nominaciju za Oscara, već je prema filmu nastala i serija. Istina, serijal nije dugo potrajao, ali je postojao. Sama ta činjenica je indikator koliku je popularnost film polučio.


U glavnim ulogama ovog filma su spomenuti Bridges i tada vrlo popularna Karen Allen i to u velikoj mjeri zahvaljujući Indiana Jones filmovima Stevena Spielberga koji su u pretvorili u zvijezdu preko noći. Nešto slično kao što je Avatar od Zoe Saldane napravio glumačku zvijezdu danas.


U svojoj srži ovaj film je ljubavna priča uronjena u SF žanr.

Priča se vrti oko Jenny (Allen) djevojke iz Amerike čiji je muž nedavno preminuo. Dok ona evocira uspomene na njega u blizini njezine kuće sruši se vanzemaljska letjelica čiji je pilot došao na poziv svemirske kapsule koja je lansirana u svemir i u kojoj pozivamo svemirske posjetitelje (kao da ovi već nisu ovdje).

Kroz proces transformacije on poprima obličje njezinog supruga i s njom započinje interakciju koja se ubrzo pretvara u romansu dok bježe od zle Američke vlade.


Film od dva sata jedna je topla "ljudska" priča koja je u svim elementima pokrila sve zahtjeve. Od napetosti pa sve do glumačkih izvedbi. Priznajem kako do prije pisanja ovog teksta nisam znao kako je Bridges dobio spomenutu nominaciju za tako prestižnu nagradu no tijekom filma sam komentirao svom ljubimcu kako je lik pokidao ulogu. Fantastično je prikazana njegova prilagodba na ljudsko tijelo kroz film. Montažerski je odrađena fantastično.

Inače takvi segmenti u kojima glumac treba prikazati svojevrsnu tjelesnu transformaciju u pravilu budu prikazani vrlo jeftino i na način na koji i dobru izvedbu upropaste lošom montažom. Posebice u filmovima iz tog vremenskog razdoblja.


Karen Allen je nepravedno zapostavljena, jer njezina izvedba je bila prava glumačka prezentacija osobe koja pati za voljenom osobom i ponovno se zaljubljuje. U njezinoj izvedbi uspjela je vrlo lijepo prikazati kako njezin novi/stari muž ponovno osvaja njezino srce.


Lijepo je kada efekti padnu u drugi plan, a naglasak na likove dođe u prvi plan i to još u filmu koji se žanrovski prvenstveno svrstava u kategoriju SF filmova.

Za jedno lijepo nedjeljno popodne svakako si odvojite par sati i pogledajte ovaj prekrasan film !

Starmen: 5/5

Prati Gurua :
  • Facebook Long Shadow
bottom of page