top of page

Put ratnika... - Priča o Chuck Norrisu


Još jedan snagator je došao na red !


Rođen pod imenom Carlos Ray Norris, globalno će poznati popularan pod imenom Chuck Norris, rođen je davne 1940. godine. Već 1958. godine postaje članom Američkog ratnog zrakoplovstva i odlazi na ratište Koreju. Tamo se upoznaje s borilačkom vještinom - karateom, koji postaje njegov zaštitni znak. Ne samo da će biti tek osmi zapadnjak koji je postao vlasnikom crnog pojasa 8. dan već mu je Svjetska karate federacija uručila nagradu za životno djelo.


Sjećam se kada sam odrastao koliko je karate bio popularna stvar. Većina mojih vršnjaka išla je na satove karatea i taekwondoa. Popularnost prvog navedenog bila je, u velikoj mjeri, zasluga Norrisa.

Kada se vratio u Ameriku otvara lanac karate škola. Neće dugo proći i na jednom natjecanju upoznaje mitskog Bruce Leeja s kojim formira prijateljstvo. Zahvaljujući ulozi u njegovom filmu „Way of the Dragon“ i famoznoj sekvenci borbe u Rimskom Koloseumu. njegova filmska karijera bila je lansirana u orbitu.


Uskoro će se filmske uloge početi nizati i to većinom u filmovima B produkcije kao što je i većina glumaca tog žanra, 80-tih i 90-tih godina i glumila, izuzev nekoliko imena poput Arnolda, Stallonea, Willisa… Ipak, njega to nije omelo, čak i tada uspijeva svoje ime etablirati u tom, nižem, produkcijskom žanru u sklopu kojeg nastaje i serijal Walker, Texas Ranger koja postaje njegov zaštitni znak. Serijal je trajao ukupno 8. sezona te je Norrisa transformirao ime koje svako kućanstvo poznaje. Uloga benevolentnog rendžera u pripizdini Teksasa etablirala ga je kao vrlo omiljenog i simpatičnog glumca.


Walker, Texas Ranger trailer


Privatno, za Chucka se može reći da je pravi mali zavodnik. Koju god ženu da takne ona ostaje u blaženom stanju trudnoće. Imao je dva braka i jednu izvanbračnu vezu te ima ukupno, 5-ero djece i 13-ero unučadi. Impresivno !

Deklarirani je Republikanac i konzervativan je do boli. Voli osnovne Američke vrijednosti poput posjedovanja vatrenog oružja, Ustava i 5. Amandmana, isto tako protivnik je istospolnih brakova. Na predsjedničkim izborima 2012. godine podržao je republikanskog kandidata Mitt Romneya, tom prilikom gubitnika.


Nije ni čudo da je Norris mega popularan na prostoru bivše Jugoslavije. On je sve što naši narodi ljube. Vojnik, sportaš, glumac, a zadrt do boli.


Da čovjeka ne bih ocrnio moram navesti kako je vrlo aktivan u humanitarnom radu gotovo čitav svoj život što je lijepa strana njegove ličnosti.


Unatoč ponešto retrogradnim životnim stavovima, Chuck Norris je glumačko ime s kojim sam odrastao. Isprva je ta veza formirana gledajući Teksaškog rendžera i Bruce Leeja, a kasnije njegov preostali filmski opus

On je bio moj junak, moja nit vodilja kroz život. Njegove „kružne“ udarce u slow motionu iščekivao sam kao ozeblo sunce.


Iako se radi o 80-godišnjaku, Chuck je izuzetno aktivan i uopće ne djeluje kao osoba tih godina. Prepun elana, u fantastičnoj formi spreman je nadživjeti i Jožu Manolića.

Ovim putem želim mu sretnu treću dob i još pokoje pojavljivanje na velikom platnu kako bi nas podsjetio na svoje najbolje dane.

Prati Gurua :
  • Facebook Long Shadow
bottom of page