top of page

Retrospektiva - Batman: The Animated Series (1992-1995)


Rane devedesete definitivno su bile godine Batmana, nitko nije mogao niti naslutiti kakav će užas nastupiti nakon prva dva, danas, kultna Burtonova Batmana. The Batman iz 1989. godine i The Batman Returns iz 1992. godine otpočeli su kulturološki fenomen fascinacije Batmanom, strip junakom kojeg je stvorio strip crtač – Bob Kane.

Na valu tog posvemašnog optimizma nastala je animirana serija o Vitezu tame. Dragi moji čitatelju, ja sam te epizode gutao, skupljao figurice inspirirane tim serijalom, čak sam ga nedavno ponovno odgledao kako bih procijenio da li se radi o dječačkoj naivnosti ili je taj serijal uistinu toliko kvalitetan.

O da, itekako je kvalitetan!


Zanimljivo, on se obraća svakoj dobnoj skupini. Možete ga gledati kao primjerice 8-godišnjak, 22-godišnjak, ili 60-godišnjak, za svaku dobnu skupinu serija pronalazi način da joj se obrati. Pored činjenice kako je serijal fantastično sniman, on je i vrhunski dizajniran u bezvremenskom Art Decco stilu koji se savršeno uklapa u atmosferu mračnog Gothama.

Serijal je super kao enciklopedija za upoznavanje s Hall of Fame Batmanovim zlikovcima i njihovim pojedinačnim pričama. Dapače, ovo je serijal koji se najmanje bavi Batmanom, a ponajviše negativcima. Batman je u većini slučajeva nezaustavljiva sila koja im, na ovaj ili onaj način, staje na put, no on je onaj dio narativa koji se u tim serijalima ne mijenja.

Soundtrack za serijal radio je Danny Elfman koji je ujedno bio i tvorac soundtracka za oba Burtonova Batmana, te je bio sjajna poveznica između tog filmskog univerzuma s ovim animiranim. Epizoda koja odskače je ona s Mr. Freezom, pod nazivom Hart of Ice, i danas mi se okice znaju zasuziti na posljednju scenu pritvorenog Viktor Freeza dok se u ćeliji obraća svojoj teško bolesnoj supruzi, Nori. Ima tu i drugih epizoda koje su vrijedne pažnje, no ova je emotivno ostala ugravirana u moj mozak.

Današnjim, nešto mlađim generacijama, biti će poznati glasovi Batmana i Jokera, ponajviše zbog Arkham igara za PS3 i PS4. Kevin Conroy i Mark Hamill su svojim glasovima ušli u povijest i postali neizostavni dio pop kulture.


Batman: Arkham Knight trailer za igru

Serijal je nastao 1992. godine i protegnuo se na pune četiri sezone, sve do 1995. godine. U tom razdoblju svake je godine osvajao Emmy nagradu, što je rezultiralo, uz veliku popularnost publike, zasebnim filmom Batman: Mask of the Phantasm iz 1993. godine koji je također bio popraćen aklamacijom publike i kritike.

Nakon što se ugasio, 1995., uslijedio je ubrzo novi, sličan, retuširani Batman animirani serijal pod nazivom The New Batman Adventures koji je trajao od 1997. do 2000. godine. Dok se u taj dio priče može ubrojiti svakako i Superman serijal koji se također ovjenčao s Emmy nagradama ali nije polučio toliku popularnost kao što je to Batman uspio postići.

Do dana današnjega DC je uspio zadržati primat po pitanju animiranih filmova koji su nekoliko puta uspješniji od Marvelovih. Može se reći kako je DC po svim segmentima osim onog filmskog (trenutno) uspješniji od Marvela. Prednjače po pitanju prodaje stripova, kvaliteti animiranih filmova, kao i također uspješnijim igrama za sve platforme čiji su glavni lučonoša Arkham igre.

Iako su se po pitanju filmova blago pogubili, prve reakcije za novi Joker film daju itekakvu nadu kako se DC vraća na velika vrata ! Dok se to ne dogodi uvijek se možemo prisjećati slavnih Batmanovih vremnea gledajući ovaj serijal...


Batman: The Animated Series: 5/5


Prati Gurua :
  • Facebook Long Shadow
bottom of page