top of page

Retrospektiva - Fresh Prince (1990 - 1996)


Serijal o bogatoj crnačkoj obitelji iz Bel Aira u Kaliforniji obilježio mi je djetinjstvo !

I to ne samo meni već milijunima ljudi diljem planete. Kako bih evocirao nostalgične uspomene serijal sam počeo ponovno gledati ovaj put na Netflixu i isprva sam se oduševio činjenicom da je trajao čak 6. sezona! Ukoliko niste znali, serija je trebala je biti ukinuta nakon 4. sezone no na zahtjev publike ona je ponovno aktivirana na dodatne i zaključne dvije sezone.


Iako izvorno raper u glavnoj ulozi našao se mladi Will Smith kojem je ova uloga bila izlet u glumačke vode u kojima će i ostati do kraja karijere. Svoju je glazbenu karijeru započeo zajedno s prijateljem - Jazzy Jazzom, koji se također pojavljuje i u serijalu kao Willow najboji prijatelj - Jazz. Njihova glazbena suradnja bila je okrunjena sa dva Grammyja. Specifičnost glažbenog izričaja Will Smitha je u tome da njegove pjesme nisu imale psovanja u sebi te su bile primarno orijentirane na jednostavne teme koje se prvenstveno odnosile na odrastanje i sve ono što ga prati. Bio je to poprilično neobičan i revolucionaran tejk na rap glazbeni žanr.

Glazbena tema serijala, obilježila je karijeru WIlla Smitha

No brza slava, puno još bržeg novca za mladog srednjoškolca bili su previše. Kako to u pravilu biva sa mladim zvijezdama u Americi ubrzo je proglasio bankrot zbog jednog jednostavnog razloga - poreza. Svi znamo da u Americi nema ništa gore od toga.


No kada su svi mislili da je on klasičan slučaj "one-time-wonder" ovaj sve iznenađuje s angažmanom na TV serijalu "Fresh Prince". Taj novi TV projekt od starta je naišao na odobravanje kritike i publike i Smithu pružio status mega TV zvijezde koja je imala potencijala postati filmskom zvijezdom (što će se kroz par godina i dogoditi). Ne samo da je postao filmska zvijezda već je bio najplaćenija filmska zvijezda više od 10 godina.


Ono što je tu seriju činilo i još uvijek čini neodoljivom je nezaustavljiva energija glavnog glumca, njegov nepresušan talent u glazbi, plesu, glumi, u kojoj je čak i najmanje vješt, što će se kroz vrijeme žestoko promijeniti.


No da je Smith okružen sa glumcima početnicima to bi bio jednostavan debakl, međutim u ovom slučaju leđa mu je čuvao James Avery, veteran američkog glumišta i to u ulozi ujaka Phila te ujna Vivian koju su portretirale čak dvije glumice, Janet Hubert i Daphne Reid. Uz Glumicu Janet Huber veže se kontroverza da nije bila u dobrim odnosima sa Smithom te je smatrala da zaslužuje ne samo veću plaću od njega, veći i povećan broj minuta na ekranu. Kako producenti nisu bili ludi, gospođa je ubrzo dobila pedalu, a Smith još bolji položajpa je tako kasnije postao producent. Inače kada već spominjem producente, producent serijala je Quincey Jones, glazbeni genije koji je Will Smitha i preporučio u ovaj projekt.


Willovog malenoga rođaka Carltona glumi, nedavni pobjednik američke inačice Plesa sa zvijezdama - Alfonso Ribeiro. Sa Alfonsom će Smith razviti duboki prijateljski odnos te će ga čak Ribeiro i upoznati s prvom suprugom - Sheree Zampino, s kojom će ovaj ostati oženjen tek dvije godine.


Kako napominje u intervjuima Ribeiro se osjećao izuzetno pogođenim njihovom rastavom što se i reflektiralo na Willa i u samom serijalu.


Uz Carlotna tu su mlađahna rođakinja Ashley (Tatyana Ali) i tupava šopingholičarka Hilary (Karyn Parsons). Dok kompletnu obitelj neumorno opslužuje Geoffrey (Joseph Marcell).


Will inače živeći sa majkom u Philadephiliji upadne u nevolje te ga ona pošalje u Kaliforniju kod bogato udane sestre profesorice i njezinog uspješnog muža odvjetnika kako bi se Will pružila bolju budućnost.

Kada ovaj tamo dođe zatekne obitelj za koju su snobovi male bebe. Taj "kleš" Willa iz "hooda" i rafiniranih afro-amerikanaca jako je bio zanimljiv za gledati.


No uz sve navedeno, osobno najdraži mi je taj osjećaj bliskosti i obiteljskog okruženja koje serija stvara i koja unatoč svemu ostaje pozitivna. Najveći forte serijala je pokušaj stvaranja drugačije slike o crncima u Americi. U dobrom dijelu ona u tom naumu i uspijeva!


Trailer za 1. sezonu serijala

Prati Gurua :
  • Facebook Long Shadow
bottom of page