top of page

Recenzija: Project Blue Book (2018)


Skrolajući bespućima YouTubea, vaš recenzent je naletio na trailer serijala koji je doživio svoju premijeru još u davnom 12. mjesecu 2018. godine kada sam ga i prvi put zapazio. Kako sam obožavatelj serijala koji se bave teorijom zavjera, NLO-ima, i drugim sličnim temama ta serija mi je djelovala iznimno interesantno.


No moj entuzijazam zauzdalo je saznanje da producentska kuća koja stoji iza serijala je ista ona koja je producirala TV emisiju "Ancient Aliens", a to je kanal - „History Channel“. Upravo je „Ancient Aliens“ zaslužan za trivijaliziranje potencijalno najveće teme modernog čovječanstva.

Upravo iz tog razloga iznimno sam bio sumnjičav spram ozbiljnosti serijala Project Blue Book.


Na moje veliko zadovoljstvo, grdno sam se prevario !


Project Blue Book serija je istoimenog naziva tajnog projekta američke mornarice nastalog za vrijeme Hladnog rata. U utrci za naoružanjem i stjecanjem sve veće vojne premoći suparnici u liku i djelu Amerike i SSSR-a nisu prezali od ničeg. Pa tako niti od kontakta s vanzemaljcima i akviziranjem njihove tehnologije, militariziranjem iste i stvaranjem dodatne histerije širom Amerike.


U epicentru serijala je dvojac – Hynek/Quinn.

Doktor Allen Hynek (Aidan Gillien) ugledni je znanstvenik i predavač na sveučilištu koji živi mirnim obiteljskim životom sve dok mu na vrata ne pokuca vojska tj. njezin predstavnik kapetan Michael Quinn (Michael Malarkey). S njegovom pojavom život Hyneka pretvorit će se u hodajući kaos. Nekoć miran obiteljski život bit će ubrzo narušen, dok će broj misterioznih slučajeva o neobjašnjivim svjetlima na nebu diljem Amerike bivati sve brojniji i uvjerljiviji.


Kako je dinamični dvojac bio angažiran od strane američke vojske, njihov zadatak nije bio da pobuđuju masovnu nacionalnu paniku proglašavajući vanzemaljce stvarnima već, upravo suprotno, njihov je zadatak bio usmjeren ka tome da javnosti predoče znanstveno objašnjenje na dramatične događaje koji su pogađali Ameriku i time paniku anuliraju kao i ljudsku radoznalost.

No vrijeme je protjecalo, godine se gomilale, a broj slučajeva bivao je sve veći i dramatičniji. Projekt koji se u početku činio poprilično površnim bivao je sve misterioznijim i dubljim.


Serijal neodoljivo podsjeća na kultnu seriju istog žanra smještenu u „modernom“ vremenu – X – Files, i to na njezine prve tri sezone zbog kojih si je priskrbila planetarnu slavu.

Čak i naš vojno-znanstveni duo neodoljivo podsjeća na Muldera i Scully.

Vojnik je nepokolebljivi skeptik, dok je doktor zaintrigirani znanstvenik. Dinamika između dvojca Gillen/Malarkey je zarazna iako glumačka klasa vidno nateže na Gillenovu stranu. Naš Littlefinger iz Game of Thronesa svakom godinom postaje sve poznatije glumačko ime, angažirano u sve više projekata.

Na kraju krajeva prijašnji angažmani glavnih glumaca najbolje govore o njihovoj glumačkoj umješnosti. Dok je jedan bio sedam sezona jedna od glavnih rola najbolje dramske serije ove dekade, a po nekima i svih vremena, Malarkey je glumio u – The Vampire Diaries.


Uz glumački ansambl svakako bih spomenuo izvrsnu kostimografiju i izradu setova koji fantastično oslikavaju to doba u Americi 50tih godina 20. stoljeća. Fotografija serijala je također "visokobudžetna" sa tamanim tonovima boja koji joj savršeno pristaju dodatno dočaravajući misterioznost koja ju okružuje.


No to na stranu, u ovom slučaju dobro si pristaju.


Serijal je upravo produžen za dvije potencijalno nove sezone od koji se premijera očekuje već u 12. Ili 1. mjesecu 2019. ili 2020. godine.


Misteriozne ljetjelice, tajni vojni projekti, nacisti, vazemaljci, neviđena tehnologija sve su elementi koje vam ova serija može ponuditi za vruće ljetne noći.

Stoga, zavalite se u ležaj, natočite si hladno pivo i pogledajte jednako osvježavajući serijal!

Project Blue Book: 4/5

Prati Gurua :
  • Facebook Long Shadow
bottom of page