top of page

MEL GIBSON KAO FENIKS - Priča o Melu Gibsonu


Novi duel, nova pobjeda – novi tekst. Ovaj put pobjedu je odnio Mel Gibson. Rođen u Americi, odrastanje provodi u dalekoj Australiji. Kako mu je otac bio vatreni protivnik tadašnjeg rata u Vijetnamu bio je potaknut napraviti radikalan potez i preseliti obitelj na drugu stranu svijeta.

Očigledno, Melu je Amerika bila suđena. Nakon globalnog uspjeha Mad Maxa njegova karijera poprima internacionalnu dimenziju i lansira ga u zvijezde. Uslijedio je film Bounty 1984. godine u kojem glumi rame uz rame s Anthony Hopkinsom. Kako su oba bili u raljama alkoholizma, iz kojeg je Hopkins izlazio, a Gibson ulazio, njihov je odnos na setu bio u najmanju ruku vatren.

Film koji će našeg junaka ustaliti na crvenom tepihu bio je Lethal Weapon. Bila je to uloga vijetnamskog veterana u ulozi policajca. Rolu je odigrao s Danny Gloverom koji je bio njegov filmski partner. Ne samo da je film postao klasik akcijskog filma već je Gibson u Gloveru dobio cjeloživotnog prijatelja. Filmove je režirao Richard Donner, tvorac originalnog Supermana iz 1978. godine.


Lethal Weeapon (1987) trailer

Nakon spomenutih akcijskih eskapada, tada već kao etablirana glumačka zvijezda čeko je film koji bi ga prezentirao kao „ozbiljnog“ glumca. Iako je tu ulogu nekoliko puta odbijao, na kraju se odlučio ne samo u tom filmu glumiti već ga i režirati. Radi se o Braveheartu. Kino hit iz 1995. godine bio je i ostao njegovo najveće postignuće u karijeri. On mu je priskrbio Oskara za režiju i najbolji film, time ga postavivši u posebnu kategoriju glumaca/redatelja koji su osvajali tu prestižnu nagradu.

Glumio škotskog borca za slobodu iz 13. stoljeća Williama Wallacea. Čovjeka koji je izgubio život za škotsku samostalnost. Iako je s povijesne strane film poprilično netočan, ono što je ostavio iza sebe je nevjerojatno emotivan film s vrhunskim glumačkim izvedbama i najbolje snimljenom borbom u povijesti. Radi se o sekvenci Borbe kod Stirlinga.


Braveheart (1995) trailer

Proći će mnogo ljeta, a od Mela niti glasa. Sve do godine 2004. Kada je u kina zakucao film o Kristu Isusu i njegovim posljednjim danima života. Gibson, do daske zadojen religijom, odlučio je svoju pasiju pretvoriti u film. Film je polučio veliku kontroverzu kao što je svojevremeno to bio slučaj kod Scorseseovog filma The Last Temptation of Christ.

Zanimljivo, kada god Krist dobije neku drugu interpretaciju van one biblijske tada nastupa ekipa iz Crkve s dignutim nosevima. Zbog silnih kontroverzi film je dobio enormnu medijsku pozornost što je rezultiralo fantastičnim box office rezultatom od 611 milijuna dolara.

Sjećam se kako su vjeroučiteljice u mojoj školi mahnito vukle djecu u autobuse kako bi se u kinu gledao abnormalno brutalan i krvav film. Dakako, bilo je sasvim prihvatljivo da klinci iz osnovne škole gledaju, primjerice, zabijanje metala u tijelo, brutalna bičevanja i sl., ali nije bilo rasprave nekoliko godina unazad kada se sa školom trebao gledati „strašno brutalan“ - Gladiator.

Da…

Film je snimljen na aramejskom jeziku uz fantastičnu glumačku izvedbu Jim Caviezela u ulozi Isusa. Gibson je inzistirao na anonimnim glumcima i izraženom realizmu koji do tada nije postojao u biblijskim spektaklima poput Spartaka, Quo Vadis, Ben Hura i sličnih. Navedeni filmovi, koji su nastajali u 60-tim godinama 20. stoljeća bili su do ludila romantiziran prikaz takvih ličnosti. Isus natapirane kose s blještavim zubima, Djevica Marija u svilenim haljama s full mejkapom bile su normalna stvar.


The Passion of the Christ (2004) trailer

Nekako se nakon Pasije i te famozne 2004. godine Melova glumačka zvijezda počela gasiti. Što zbog poteškoća u braku, razvoda, njegove nagle naravi, alkoholizma, novog braka i razvoda s ruskom pijanisticom Oksanom Grigorievom.


Taman kada sam pomislio da je njegova priča ispričana, poput feniksa je ustao iz pepela i pojavio se na Oscarima 2016. s filmom Hacksaw Ridge.

Ovaj put Andrew Garfield je zauzeto mjesto glavne uloge, a Gibson one u redateljskoj stolici. Njihova suradnja rezultirala je osvajanjem dvaju Oscara. No za Mela je puno važnije je da ga je taj film uspio vratiti na veliku pozornicu.


Hacksaw RIdge (2016) trailer

Zanimljivo, s prvom suprugom ima sedmero djece dok s ovom drugom ima jedno. Nema što, kada Mel krene onda stajanja nema!

Iako relativno limitiran glumac pokazao se kao iznimno darovit redatelj. Šteta samo što nakon Apocalypta iz 2006. čekalo punih deset godina na izlazak njegovog novog filma. Šteta što je dopustio alkoholu da ga zaustavi u karijeri koja je mogla lako biti još grandioznija. Šteta.

No nada umire posljednja, iako gazi u 63. godini života nikako ne mogu reći da je njegova svijeća dogorjela. Barem nam je do sada pokazao da je sposoban za velike comebackove koje svaka javnost obožava!

Povedi nas Mele!

Oplemeni nas svojim filmovima!

Prati Gurua :
  • Facebook Long Shadow
bottom of page