top of page

Retrospektiva - Blood In Blood Out (1993)


Bila se to formativne godine mog života koje datiraju nazad u davne 90-te i ondašnje Sarajevo. Kakva su samo to ljeta bila. Gađanje komšija vodenim balonima, borbe s cijevkama, udaranje po super Nintendu i non stop fuca u školskom.

Jednom prilikom, moj dobri i dugogodišnji prijatelj, moj carnal amigo – Adnan, upoznao me s filmom „Blood In Blood Out“ ili „Okovani čašću“ na čistom srpsko-hrvatskom. Zahvaljujući tom filmu moje poimanje životnih vrijednosti i prijateljstva promijenit će se iz temelja. Kojih 24 godine kasnije odlučio sam prikazati ovaj film djevojci s ciljem da spozna što je to lojalnost.

I tako mi dragog Boga, spoznala je!


Film je inspiriran istinitim životom američkog pisca Jimmyja Santiaga Bace, koji je ujedno scenarist filma.

Paco (Benjamin Bratt), Miklo (Damian Chapa) i Cruz (Jesse Borrego), tri su glavna junaka ove latino krimi-drame. Film prati njihove živote koji odlaze u zasebnim smjerovima unatoč tome što su odrastali i svoja prijateljstva okrunili tetovažama i emocijom.


Paco, propali boksač i glava bande „Vatos Locos“ kasnije će postati posvećeni policajac u borbi protiv kriminala i droge u istom naselju u kojem je odrastao. Prema mnogima bit će promatran kao izdajica no zbog osobnih trauma on će tom poslu biti ekstremno predan i na tom pravičnom putu ništa ga neće zaustaviti pa čak niti stara prijateljstva.


Cruz, Pacov rođak, talentirani je slikar, koji slikanjem pronalazi duhovni i financijski izlaz iz neimaštinom prožetog predgrađa Los Angelesa. No i taj uspjeh imat će svoju cijenu. U jednom od obračuna bit će ozlijeđen i njegova kralježnica pretrpjet će veliki udarac zbog koje će mu kasnije hodanje uzrokovati bol zbog koje će se navući na heroin.


Miklo, sin bijelca i latinosice, u početku naivni član ove družine, samo pokušava pridobiti svoje mjesto pod suncem. No prvim odlaskom u zatvor uloge se počnu mijenjati. Isprva nedužnog izgleda, a kasnije brutalni i beskrupulozni ubojica transformira se u vladajućeg bossa kriminalističke organizacije – La Onda.


Kako to u pravilu u životu biva, putovi ove trojice prijatelja nekada rastavljeni ponovno se ukrštavaju. Paco, iako pokušava iza sebe ostaviti prijatelje koji su ga jednom trenutku života svojim odlukama i djelima ostavili u stanju razočaranja postupno kako vrijeme prolazi tu oštricu mržnje otupljuje. U konačnici, on se ponovno ujedinjuje sa svojim artističkim rođakom Cruzom koji mu pokušava objasniti što prijateljstvo jeste. I uspijeva!


Režiju ovog srčanog filma potpisuje redatelj Taylor Hackford, najpoznatiji po filmovima poput Ray (2014), The Devils Advocate (1997), An Officer and a Gentleman (1982).

Što s našeg glumačkog trojca tiče jedino je Benjamin Bratt ostvario zapaženu glumačku karijeru dok se Damian Chapa, obilježen ulogom Mikla, uglavnom povlači po filmovima B produkcije. Dobro da je i takvu karijeru uspio napraviti s obzirom na to da je njegova uloga Mikla pretvorena u over the top glumatanje u rangu meksičke sapunice.


Jesse Borrego također je upao u zamku typcasta i ostao u limbu portretiranja latino mafijaša. Zabilježio nekoliko nastupa u spin off serijalu Walking DeadaFear the Walking Dead i Con Airu iako je njegov portret heroinskog ovisnika u ovom filmu bila, iako prenaglašena, vrlo emotivna.


Film, osim što nosi određenu sentimentalnu vrijednost, ipak je filmskoj industriji i nešto dao. Benjamin Bratt najveći je poklon. Iako se u filmu na kratko pojavljuju Danny Trejo i Billy Bob Thornton, koji su na ovaj ili onaj način zvučnija imena od njega ipak njegova karijera latinosa nije ostala u parametrima dilera, prodavača tacosa i sličnih uloga.


Također, ludilo zatvorskog života prikazano je vrlo dobro, kao i temperament koji krasi ove tamnopute južnjake. Iako svjestan gotovo kriminalnih propusta posebice onih koji se odnose na adekvatno prikazivanje različitih razdoblja u kojima se film odvija i gotovo tragikomičnoj glumi, film je uspio zadržati moju pozornost više od tri puna sata. Ne samo da je moja pozornost bila pridobivena već je i moja djevojka ispratila film napeto buljeći u ekran.


Nije ni čudo da je film uspio preživjeti tolike godine i steći treš kultni status svojim sumanutim mudrostima, pravilima života i bijesnim planovima koje njegovi glavni likovi sanjaju.

Za kraj ovog teksta samo bih ponovio ono što je glavni tag line filma: „Tri života, povezana krvlju, podijeljena sudbinom.“ Pametnom dosta.

Vatos Locos !


Blood In Blood Out: 2.5/5




Prati Gurua :
  • Facebook Long Shadow
bottom of page