top of page

ŽIVOTNA PRIČA AMERIČKE IKONE - Priča od Bruce Willisu


Njegovi filmovi zaradili su preko 2,5 milijardi dolara što ga svrstava u TOP 10 glumaca koji se mogu pohvaliti tim uspjehom. Karijera mu je kao i privatni život – kontinuirani rolerkoster uspona i padova koje on sasvim kulerski podnosi. Njegovo ime je Bruce Willis i on je vaš pobjednik zvjezdanog duela s Mel Gibsonom.


Rođen je prije točno 64. godine u tada još Zapadnoj Njemačkoj u malenom gradiću gradu Idar-Obersteinu. Začet jedne romantične večeri u snošaju majke Njemice i oca Amerikanca koji je tamo bio na služenju vojnog roka. Tada mlada gospođa Marlene nije mogla niti sanjati u najluđim snovima kakva će zvijezda njezin sin biti.

Iako je imao problema s mucanjem u mlađim danima, nastupi u školskim glumačkim sekcijama pomogli su mu u svladavanju tog problema. Kako su mu se roditelji rastavili tako je i započela njegova životna avantura. Između konobarenja, sviranja harmonike po kafićima i vožnje kamiona ipak je odlučio vratiti se glumi.


Prva značajnija uloga koju je uspio dobiti bila je ona privatnog detektiva u serijalu Moonlight koji je trajao od 1985. do 1989. godine. Zahvaljujući tom serijalu njegova slava poprimila je zavidne razmjere te je kao jedan od rijetkih glumaca uspio napraviti uspješnu tranziciju s malih ekrana na kino platna.


Već 1989. godine producenti su ga angažirali za ulogu John McClanea u filmu Die Hard koji će mu bez ikakve sumnje obilježiti život i karijeru. U tom filmu sve akcijske sekvence izveo je sam bez korištenja usluga kaskadera. Njegov humor, cinizam, lajavost i ludost u portretu sumanutog detektiva koji se sam bori protiv armije terorista uvukao se u srca publike. Taj film lansirao ga je u zvjezdanu orbitu te je postao ime koje je svaki član kućanstva na planeti znao da ga se probudi u gluho doba noći.

Die Hard 1 (1988) trailer


Iste, 1998. taj status je dodatno utvrdio posudivši glas u simpatičnom filmu Look Who's Talking koji će doživjeti i nastavak. U 90te godine zagazio je snažno i samopouzdano s jednako uspješnim nastavcima Die Hard 2 i Look Who's Talking 2.


Taman kada je djelovalo da mu karijera ne može nikako krenuti u krivom smjeru dogodio mu se čitav niz filmskih promašaja koji su ga transformirali u glumca B kategorije. No kada se mislilo da je sva nada izgubljena, ukazao se mladi filmaš u nastajanju s ulogom u filmu koja će Willisu vratiti stari sjaj!

Filmaš je bio Quentin Tarantino, a film Pulp Fiction u kojem je Bruce u ulozi boksača Butcha uspio vratiti karijeru na stare staze slave.

Pulp Fiction (1994) trailer


Ubrzo su se počele slijevati nove uloge.

Sljedeće, 1995. godine „izbacio“ je Die Hard 3, 12 Monkeys. Ta dva filma prikazala su Willisa u drugom svjetlu.

Die Hard 3 potvrdio je i dalje snagu filmske franšize na čijem je on čelu dok je 12 Monkeys film koji je uspio prikazati Willisov pravi glumački potencijal.

Neće proći niti dvije godine, a u kinima će na platnima zabljesnuti film The Fifth Element, koji je pored impresivne Bessonove vizije i nadolazeće mlade manekenke/glumice Mile Jovović, ukazao na to da Willis može biti na čelu glumačkog ansambla u filmu koji nije njegov žanr ili njegova franšiza. Iako, budimo realni Dallas Corben, taksista iz gore navedenog SF klasika i nije nešto drugačija uloga od John McClanea.


The Fifth Element (1997) trailer


Godina je mitska 1998. i dok su Vatreni na čelu sa Šukerom pustošili po francuskim terenima na svjetskom nogometnom prvenstvu u Francuskoj, isto je radio i naš Bruce s filmom Armageddon, redatelja Michaela Baya. Redatelj mega spektakularnih filmova uspio je napraviti nevjerojatno glup ali istovremeno i nevjerojatno zabavan film. Nažalost, taj film bio je posljednji film koji će do te mjere opuhati kino blagajne u Willisovoj karijeri. Bez daljnjeg ona će sve do danas ostati u određenoj mjeri uspješna, no s Armageddonom se završava planetarna popularnost Willisa.


Vrijedi još spomenuti The Sixth Sense, film redatelja M. Night Shyamalana s kojim će ponoviti suradnju u filmovima Unbreakable i ovogodišnjem Glass. Slična suradnja dogodit će se i s Robertom Rodriguezom s filmovima Sin City 1 i 2 i Planet Terror. Tu je još i komedija The Whole Nine Yards s Matthew Perryjem u glavnoj ulozi koja je također doživjela nastavak. Njegov portret šašavog gangstera ostavio je dobar dojam na publiku i kritiku. Snimio je Bruce i hvaljeni četvrti nastavak Die Harda 2007. godine. Tu je i hvaljeni SF - Looper iz 2012. godine s mladim Joseph Gordon-Levittom. Film je proglašen najboljim akcijskim filmom godine na brojnim festivalima ali je ipak uspio proći ispod radara. Gledajući presjek njegove karijere može se zaključiti da se s ulaskom u novi mileniji ona svela na cameo uloge u lukrativnim filmovima.


Legendarne su priče sa snimanja Die Hard filmova, scenarista, redatelja i glumca Kevina Smitha koji opisuje do kojeg stupnja ide Willisova lijenost zbog koje je i pukla ljubav sa Stalloneom na snimanju The Expendablesa. Jednostavno više se čovjeku ne radi.


Kevin Smith o Bruce Willisu


Osim što je full time glumac, Willis je i glazbenik koji sa svojim bendom dugi niz godina nastupa po festivalima širom Amerike dok paralelno puni trač rubrike s novim izborom sve mlađih djevojaka.


Kao jedna od partnerica koja se urezala u kolektivno sjećanje publike je Demi Moore s kojom je i najduže bio u braku i koja mu je izrodila troje čeljadi. Kasnije će Moorova stupiti u brak s mlađahnim Ashtonom Kutcherom na čijoj će se svadbi pojaviti i Willis. Došla je čak i faza kada je Bruce bio popularniji zbog događaja nevezanih za film, a više za čudni ljubavni trokut Moore-Willis-Kutcher.


Malo je poznato da je uloga Terry Benedicta iz Ocean's 11, 12 i 13 originalno pripala Bruce Willisu koji je zbog snimanja albuma banda morao odustati od uloge i prepustiti ju Andyju Garciji.

Hobby band vs Oceanovih jedanaest ?

Za Brucea izbor je logičan, a to je hobby band!


Uz junaka naše priče vežu se i živopisni politički stavovi prema kojima se u jednom intervjuu izjašnjavao kao republikanac, pa za par dana mijenjao mišljenje. Okorjeli je fan vojske (što i ne čudi zbog oca) kao i posjedovanja vatrenog oružja. Tako je uz Charltona Hestona i on jedan od glumaca koji su za liberalizaciju posjedovanja vatrenog oružja.


Sve te situacije dio su živopisne ličnosti Willisove zbog koje i dan danas ima armiju poklonika koji su u svakom času spremni kupiti kartu i otići u kino da bi samo mogli čuti jedan od njegovih famoznih one linera ili pogled ispod oka.

Iako je nakupio respektabilne godine, vjerujem, znam i želim da nastavi udarati po filmovima i uveseljavati nas svojom dramatično karizmatičnom pojavom još dugi niz godina.

Yippee ki-yay, motherfucker!

Prati Gurua :
  • Facebook Long Shadow
bottom of page