top of page

Recenzija: Avengers: Endgame (2019)


Došao je napokon i taj dan!


Četvrtak, 24.4., bio je dan kada me trema šorala kao u najboljim srednjoškolskim danima. Navukao sam svježe opeglanu Marvel majicu, navrnuo do daske Avengers temu i odlučnim se korakom uputio u zagrebački Arena centar u Cinestar IMAX kino po ultimativnu dozu spektakularnog filmskog doživljaja.


Nakon što sam popuhao kompletan Avengers merchandise s kino blagajni, teškim ali odlučnim korakom, uputio sam se u dvoranu. Uspio sam nekako prošvercati i svog ljubimca u kino dvoranu. Moja pufasta mačka sjedila je do mene, pohlepno papajući kokice i sa šapicama pokušavajući otvoriti pivo. Sva sreća, brzo sam reagirao i u tom ju naumu ekspresno zaustavio.


Dvorana je bila ispunjena do posljednjeg mjesta, svjetla su se ugasila, a uvodna Marvel špica otpočela je praćena gromoglasnim pljeskom što parao je nebesa.


Prvi dio filma superherojska je verzija Ocean's Eleven.

Tony Stark (Robert Downey Jr.) je Danny Ocean (George Clooney), a Steve Rogers (Chris Evans) je Rusty Ryan (Brad Pitt). Dio je to filma koji je po tempu sporiji, ali nikako ne i dosadniji. Upravo zahvaljujući izvrsno postavljenim temeljima u uvodu, finale je bilo grande !


Ključ je bio prikazati posljedice Thanosovog čišćenja populacije ne samo na naše junake već i na svijet u kojem postoje, a posljedice su gadne. Svi heroji pate zbog gubitka nekog bliskog i upravo u tom emotivnom limbu patnje žive punih pet godina od događaj iz Infinity Wara.

Zahvaljujući ideji Ant Mana uspijevaju stvoriti priliku za popravnim ispitom.


Dok je drugi dio filma zaplet u najluđem smislu mogućem, treći je emotivno pražnjenje. Iako je likova mnogo, velika većina njih se pojavljuje tek u trećem činu, koji je finalni okršaj s Thanosom i njegovom armijom.


Očekivano, u samo epicentru događaja najviše se nalaze Iron Man, Captain America i ostatak originalne Avengers postave. Dinamika njihovog odnosa definira tempo filmu. Bilo je zanimljivo gledati koliko je Chris Evans napredovao kao glumac. Ne samo da se ugodno smjestio u ulogu Steve Rogersa već je njegov raspon emocija mnogo veći i snažniji od onog kojeg je prikazivao u prvom Captain America filmu, a kamoli u Fantastic Four kao Johnny Storm.

Samo kad se sjetim da je nekada glumio u bijesnim teen filmovima s početka 2000-tih, a danas al pari glumački partner jednom Robert Downeyu, na kojeg ne vrijedi trošiti aklamacije. Radi se o jednom od najboljih glumaca trenutno u Hollywood.


Kao još jedno iznenađenje je ono u liku Nebule (Karen Gillian). Od dosadnjikavog lika iz Čuvara galaksije do uloge koja ju je prometnula u jednu od ključnih u ovom filmu. Očito je prelazak Gillian u menadžerske ruke Rockove bivše supruge počelo davati rezultata.


Godine 2008. započela je superherojska saga kojoj se kraj nazirao nije. Sve je započelo s likom Roberta Downeya Juniora u ulozi supijanog, karizmatičnog ali, istovremeno, genijalnog milijardera Tonyja Starka. Polako, godinu za godinom, okupljao je oko sebe tim superjunaka koji su bili u stanju obraniti Zemlju onda kada drugi to ne budu mogli učiniti.

Captain America, Thor, Black Widow, Hawkeye, Hulk i brojni drugi bili su njegovi suborci u tim nastojanjima zadnjih deset godina. S Endgameom završava se putovanje koje je trajalo ukupno 11 godina i koje je rezultiralo s preko dvadeset filmova.


Neke od likova gledati ćete po prvi put u sasvim drugačijim izdanjima od onih u kojima smo ih navikli gledati. Upravo u takvim detaljima leži ključ pitkosti ovog trosatnog filma.

Redatelji filma, braća Russo nisu se odrekli prepoznatljivog Marvelovog filmskog humora koji je postao njihov trademark. Upravo zahvaljujući humoru film nikada ne zaboravlja u kojem se žanru nalazi te ostaje vjeran sebi i svojoj publici.

Nisu odlučili postati „dark and broody“ u zadnjem filmu, ma koliko god događaji u njemu gadni bili.

S obzirom na to da film traje tri puna sata pripremite svoje mjehure na torturu ali vam garantiram da zbog uzbuđenja i prevrata nećete taj napor niti osjetiti.


Iako ćemo neke od glavnih junaka gledati u ovom filmu po zadnji puta, iako se zbog toga osjeća veliki žal i tuga, oproštaj koji su dobili dostojan je najvećih velikana. Akcija, smijeh, suze (puno suza), bombastične scene, karizmatični glumci sastavni su dio ovog koktela uzbuđenja s kojim se zatvara jedno poglavlje u životima svih nas – fanova ovog nevjerojatno emotivnog stripovskog čuda zvanog – Marvel.


P.S. Kevin Feige – hvala ti što postojiš!

Avengers: Endgame: 5/5

Prati Gurua :
  • Facebook Long Shadow
bottom of page