top of page

ŽIVOTNA PRIČA O TALIJANSKOM PASTUHU - Priča o Sylvesteru Stalloneu !


Pobjedu u drugom anketnom duelu nad svemoćnim Chuck Norrisom odnio je talijanski pastuh – Sylvester Stallone !

Porijeklom sa Sicilije, rodom iz Daredevilovog kvarta – Hell's Kitchena u New Yorku, svoju glumačku odiseju započeo je još sa 24. godine glumeći u manjim ulogama i filmovima mahom - B produkcije.


Uz njegove životne početke veže se nekoliko anegdota. U momentu sveopćeg očaja i besparice Sly je počeo glumiti u porno filmovima. No na svu sreću tamo se nije predugo zadržao. Upravo iz tih filmova potječe nadimak: "Italian Stallion" koji će ga kasnije proslaviti. Nakon godina lutanja po setovima počeo je raditi na scenariju za film o mladom boksaču iz Philadelphije – Rockyju Balboi. No svakog prvog u mjesecu račune je trebalo platiti, a trbuh hranom napuniti. Životne obveze nisu pitale za kreativni proces, udarale su ga i stiskale kako god su mogle. Kad je voda došla do grla morao je prodati najdražeg ljubimca kako bi mogao platiti hranu.

Rocky (1976) trailer


Priča o mladom boksaču iz Philadelphije osvojila je svijet. Očarala je publiku i kritiku te se prometnula u jedan od filmskih klasika. Sve je kulminiralo s 10 Oscar nominacija od kojih je, između ostalih, priskrbio onu za najbolji film i najbolji scenariji. Taj Oscar bio je njegov prvi i zadnji zlatni kipić. Kako su se novci počeli slijevati, njegov se financijski status popravio. Glad i neplaćeni računi postali su stvar prošlosti. Ubrzo je kontaktirao gospodina kojem je prodao svog psa te ga otkupio.

Rocky je postala i ostala jedna od najvećih filmskih franšiza sa šest nastavaka i dva spin off filma – Creed koja ju još uvijek održavaju na životu.


Nakon što je jedna boksačka saga osvajala svijet on je započeo s drugom, onom ratničkom.

Vrijeme je došlo za John Ramba!

Beskrupulozan je to ratnik, koji je postao sinonim za spretnost, okretnost, brutalnost ali i čast i patriotizam. S fudbalerkom, crvenom trakom omotanom oko glave, golog torza, izranjavan neprekidnim bitkama, Rambo je svoje pustolovine započinjao i završavao u egzotičnim ratnim zonama diljem planete.


Rambo: First Blood (1982) trailer


Osamdesete su definitivno bile era Silvestera Stallonea! Naprosto je mogao sve ! Kojeg god filma da se primio pretvarao bi ga u instant akcijski klasik i mega uspješan box office hit. Najbolji primjeri su za to: „Cobra“, „Tango& Cash“ i „Over the Top“. Interesantno, iako je Sly bio zvijer nastala 80-tih, svoj vrhunac popularnosti stekao je u 90-tima, iako je većinu filmskih hitova po kojima je prepoznatljiv napravio 80-tih, a ne 90-tih.


Upravo je 90-tih započeo proces promjena unutar žanra akcijskog filma. Od mišićavih akcijskih junaka, gotovo superherojskih sposobnosti na scenu su stupili likovi poput Bruce Willisa. In je postala normlana tjelesna građa ali je karakter junaka iziskivao izvjesnu prgavost. Njegov hit "Die Hard" osvojio je svijet te je bio naznaka dolaska novih trendova. Može se reći kako je Terminator 2, 1991. godine bio zadnji filmski mega hit s takvom vrstom junaka. Bilo je dakako i drugih uspješnih filmova, ali ne na taj način.


S pojavom takvog trenda devedesetih godina 20. stoljeća uslijedila je kriza Stalloneovih filmova. Iako je nizao filmove kao na traci rijetko koji od njih se doista mogao nazvati hitom kalibra Rocky. Primjera radi, filmovi o kojima govorim su: “Stop! Or My Mom Will Shoot“,“ Cliffhanger“, „Razbijač“, „Specijalist“, „Judge Dredd“, „Assassins“. Sve navedene filmove već je u trenutku njihovog debija pregazilo vrijeme. Iako solidnih rezultata na kino blagajnama definitivno su ukazivali na izvjesni silazni trend popularnosti u odnosu na one filmove koji su u to doba bili "poželjni".


Sve se moglo još i nekako prikriti ali kada se u kinima pojavio Matrix 1999.-te to je bio službeni kraj za takvu vrstu akcijskih filmova. Početkom novog milenija došle su nove akcijske zvijezde, novi vjetrovi zapuhali su s brežuljkastog Hollywooda.


Nikada neću prežaliti što nismo dobili film sa Stalloneom i Schwarzeneggerom u glavnim ulogama za vrijeme kada su bili na vrhuncu karijera. Ako ih tada nismo mogli gledati zajedno na kino platnima onda smo ih mogli vidjeti na otvaranju lanca restorana "Planet Hollywood", čiji su bili suvlasnici u društvu sa Bruce Willisom, Van Dammeom i drugim filmskim zvijezdama.


The Expendables (2010) trailer


Često se događalo da su jedan drugog častili s referencama u filmovima što je fanovima davalo neku nadu da će ih vidjeti zajedno na kino platnu no nada je postala stvarnost tek s filmom „Escape Plan“, 2013. godine. Također, mitski dvojac susreće se i u Stalloneovim filmovima The Expendables 1, 2 i 3.

No slomljen smrću sina, podvrgnut bronijm plastičnim operacijama nije više na sebe sličio te se činilo kako je postao još jedna holivudska hodajuća relikvija.


Poput Rockyja Balboe, njegovog omiljenog lika, kada su ga svi sahranili, poput feniksa se uzdigao iz vlastitog pepela i pojavio u kinima u spin off franšizi - Creed. Uloga onemoćalog Rockyja donijela mu je Oscar nominaciju i pretvorila ga u osvajača Zlatnog globusa prije točno tri godine.


Ta nagrada mu nepravedno nije pripala, no uspjela mu je vratiti vatru u oči te ga je ponovno učinila živim! Sly je opet aktivan, te se nakon manje uloge u Čuvarima galaksije, ponovno pojavio u sporednoj ulozi u nastavku Creeda te upravo sprema četvrti nastavak Expendablesa !

Nije loše za dedu od 72. godine...


Prati Gurua :
  • Facebook Long Shadow
bottom of page